< Untitled Document ">

 

                QTH-mate    
           pour le texte en français           for english text

Nieuw de firmware gratis op deze pagina
Als Uw do deze praktice apparat, laat we weten met een Email: on7fi@skynet.be

Concept :

Dit apparaatje berekent de afstand tussen twee QRA Locators alsmede de beste antennerichting naar het tegenstation. De nauwkeurigheid van de afstandberenkening is beperkt door het QRA-Locator principe.

In eenzelfde vierkant geeft het apparaat een nul-afstand. De contest reglementeringen geven in dit geval een vast aantal punten aan.

De nauwkeurigheid van de gebruikte routines is vergelijkbaar met deze die met PC pragramma's bekomen wordt.

Gebruiksaanwijzing :

Duw eenmaal op 'Enter-On' om het toestel onder spanning te brengen. U leest 'Power on'. Indien u daar blijft schakelt het apparaat uit na 30".
Om uw eigen Locator in te kloppen : duw op het knopje links beneden, tot u 'My QTH locator' Krijgt. Tik dan uw Locator in met de verschillende toetsen. 'Enter' schrijft de waarde in het Eeprom.

Nu bent u klaar voor normaal gebruik.

Met 'Select a Locator' op het scherm, hebt u 4' om te reageren. Dan wordt uit geschakeld om de batterij te sparen.
Telkens u op 'Enter' klopt, wordt de berenkening gedaan. Kort op een ander toetsje kloppen geeft 'Select a Locator'.
Enkele seconden lang indrukken schakelt het apparaatje uit.

Het toestel kan gevoed worden uit een bron van 8 tot 12 V gelijkstroom langs een jack. Hou er rekening mee dat inwendig tot 5 V gestabilizeerd word. Bij hogere spanningen moet de warmte dus gedissipeerd worden.

Bij het vervangen van de batterij blijft uw Locator in het geheugen. Omwisselen van + en - beschadigt het toestel niet. De batterij moet nochtans in het plastiek ingewikkeld worden om korsluitingen te voorkomen.

Technische kenmerken :

Gewicht : 155 g zonder, ~190g met Batterij.
Voeding : 9 Volt batterij of uitwending 8 - 12 V.
Stroom : 12 mA bij het intoetsen of berekenen, 8 mA in stand-by, .1µA Off
Afmettingen : 110 x 85 x 35mm

.Schema

Schematic diagram download in pdf

Onderdelen lijst

PCB Layout

Silkscreen Layout

QthMate

Download van de Firmware voor de 80C52 Hier

De verklaring van het schema is niet zeer moeilijk, elk van de 6 drukknopen van de bovenkant laat het karakter vooruitgaan dat op display overeenkomt met 0 gevolgd 1,.2,.3... met inbegrip van de letters en elk van de 6 drukknopen van de onderkant laat in de lijst het overeenkomende karakter achteruitgaan.

De Drukknoop S13 die de inschrijving ENTER-ON draagt, heeft twee functies. De eerste is de power-on van het toestel. Wanneer men drukt erop, hij naar de massa de basis van V2 trekt die een transistor PNP is, hetgeen het leidend maakt en de voeding dus is toegepast op de regulator van spanning N1. Hij verlaagt de spanning van de batterij (ongeveer 9V) naar 5V en de geleverde stroom voed de microprocessor (87C52).

Na zijn reset zal de processor aan 1 (5V) zijn pin 15 zetten en dat heeft als gevolg om de transistor V3 te activeren. Deze neemt de functie van de drukknoop S13 en u kunt dus S13 vrijlaten, de voeding blijft. Het is nu de processor die het moment van zijn eigen inzet buiten spanning kan besluiten.

De rest van de montage is zeer eenvoudig, de processor bestuurt een LCD display van 2 lijn / 16 karakters die het mogelijk maakt om de bestellingen en de resultaten te displayen.

Een EEPROM (24C02) houdt in geheugen VERWIJZINGSLOCATOR op dat u het niet weer in zult moeten voeren aan elke inzet onder spanning. De VERWIJZINGSLOCATOR is veranderd zoals uitgelegd in de gebruiksaanwijzing.

Het crystal oscillateur is zeer eenvoudig met twee condensatoren en een crystal van kleine dimensies. Het reset is eveneens gewoon met een diode voor het snelle ontladen van de condensator op dat reset eveneens voor een korte onderbreking van de voeding plaatsvindt.


De PCB

Bestukking :

U kunt download de bestukking plan Hier

U kunt altijd een PCB, een geprogrammeerd processor of een LCD display bestellen.

PCB = 10 € + 2.1 € post charge in EEC

87C52 = 10 € + 0.7 € post charge in EEC

Display = 12 € + 2.1 € post charge in EEC

Het is mogelijk en gemagelijk te betaal via PayPal door mij email : michel.dewyngaert@skynet.be

Voor alle bestellingen, kunt u contact opnemen met ON7FI ou ON4KEN

Enkele beelden

 

Back to ON6LL.be